2011. október 19., szerda

Töklámpás készítése

Igazán jó móka és a gyermekeknek nagyon szórakoztató a töklámpás készítés, ami ilyenkor aktuális, hiszen hagyományosan ez a halottak napjához - Amerikában Halloween - kapcsolódó jelenség. Amerikában és az amerikai kultúra terjedésével lett széles körben ismert, de valójában az ír kultúrkörből eredő szokásról van szó, amelyet a Nagy éhínség (XIX.század) miatt Amerikába vándorolt sokezer ír honosított meg az Újvilágban. A töklámpás angol neve, Jack O'Lantern, egy Stingy Jack nevű legendás (mitikus?) alakhoz köthető, aki egy igazi szélhámos volt. Még az ördögöt is átverte: egy alkalommal meghívta őt sörözni, de nem volt pénze kifizetni a számlát. Megkérte hát az ördögöt, hogy változzék át pénzérmévé (mi az neki!), hogy azzal fizessenek - ám amikor az ördög átváltozott pénzzé, Stingy Jack nem akarta elherdálni könnyen szerzett 'vagyonát', és zsebébe dugta az érmét, egy ezüst kereszt mellé, ami miatt az ördög nem tudott visszaváltozni eredeti alakjába. Végül Jack szabadon engedte az ördögöt, azzal a feltétellel, hogy nem zaklatja őt és ha meghal, nem követeli a lelkét, azaz nem kerül a pokolba.... az ördög beleegyezett. Jack hamarosan meghalt. Igen ám, de a Mennyországba végképp nem engedtek be egy ilyen bűnös lelket, a pokolból is útjára bocsátották, az ördög csupán egy parázsló széndarabot adott neki, hogy lásson a sötétben. Jack ezt egy kivágott fehérrépába tette, és azóta is bolyong, hiszen sehol sem fogadják be. Ő tehát az abszolút szimbóluma a halottak napjának: ilyenkor a néphit szerint a halottak visszajárnak, újra el kell búcsúzni tőlük. A töklámpások - időközben a répából tök lett - azért is ilyen rémisztő külsejűek, hogy a rosszindulatú lelkeket elriasszák. Mindezt elmesélhetjük a gyermeknek, miközben közösen készítjük a tököt. Fontos, hogy ő is értse, mi a szerepük bizonyos ünnepeken (farsang, busójárás, Halloween) a csúnya, rémisztő maszkoknak. És hogy azok nem őellene vannak!
És most, hogy megismerkedtünk Jackkel, készítsünk töklámpást:
1. lépés: jó alaposan megmossuk a tököt, ami lehetőleg minél szabályosabb gömb alakú legyen.

2. lépés: a tetejét egy hegyes, éles rövid élű késsel körbevágjuk, ez lesz a kalapja, és így tudjuk a belsejét kitisztítani.









3. lépés: a belsejéből egy kanál segítségével jó alaposan kikaparjuk a magokat és a puha részeket, hogy csak egy vastagfalú, üreges tököt kapjunk - gyermek ezt remekül tudja csinálni:)









4. lépés: filctollal megrajzoljuk a tök külsejére a kívánt arcot - vigyázzunk, mert a filcet nem nagyon lehet letörölni utána
5. lépés: az előbbi éles-hegyes, rövid élű késsel kivágjuk a megrajzolt szemeket, orrot, szájat





6. lépés: vazelinnel bekenjük a külsejét és a kivágott széleket, hogy több napig szép legyen - ezt egy papírtörlő segítségével egyenletesen elkenhetjük rajta - kifejezetten gyermeknek való munka:)
7. lépés: két mécsest helyezünk a belsejébe, meggyújtjuk őket és feltesszük a kalapját. Kész is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése