2011. június 23., csütörtök

Újrahasznosítás 5 - Tojáshéj mozaik

Amikor tojásételt készítünk, akkor is gondolhatunk a 'recycling' jelenségre: a tojáshéj szintén remek alapanyaga a kézműveskedésnek, alkotásnak, gyerek foglalkoztatásnak! Csodás képeket, mozaikokat lehet készíteni belőle, dísznek, ajándéknak kiváló! Nagymamák-nagypapák általában különösen értékelik - mert ha van unokájuk, unoka-alkotást kapnak a legszívesebben ajándékba:)

Amikor feltörtük a tojást, igyekezzünk minél előbb kihúzni a héj belesejében, a héj falán található vékony hártyát, majd jól, de óvatosan (törékeny! :)) mossuk meg a tojáshéjakat, és szárítsuk meg azokat. Amikor már szárazak, úgy egészben fessük be őket a kívánt színekre: nyilván többfélére, hogy a mozaikunk színes legyen. Lehetünk spontának, és amilyen színhez a gyermeknek éppen kedve van, olyanra festhetjük, vagy eltervezhetjük, hogy milyen mozaikot akarunk belőlük készíteni és akkor ehhez megfelelő színeket választhatunk (mondanom sem kell, mi az első kategóriába tartozunk:)). Amikor a festék már megszáradt a tojáshéjakon, apró darabokra törjük a tojáshéjat - na ez a momentum a gyermekek kedvence! :)) Azután kartont vagy passe-partout papírt veszünk elő, a megfelelő formában, vagy csakúgy spontán beragasztózzuk (stift vagy a jó öreg technocol, ami ma már nem egészségkárosító), és ráhelyezzük a színes tojáshéjakat.

A képeken talán látszik, hogy csak utólag vagyok ilyen okos: a mozaikjaink ugyanis láthatólag domborművek is egyben...mi először törtük össze a tojáshéjakat, és az apró darabokat hempergettük a csodás, Fiam által kikevert színű festékekbe: mire megszáradtak, kisebb konglomerátumok alakultak ki. Ha tehát ilyen háromdimenziós mozaikot akartok csinálni (azaz domborműbe hajlót), akkor azt így...ellenkező esetben a fent leírt módon.
Ha valaki számára nem egyértelmű, hogy mik láthatók a mozaikokon: a fentebbi a Vörös-tenger (körülötte szép lila szárazföld), az alsó egy térkép, a nyúlvány az alvilág - természetesen ezek is a gyermek elnevezései.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése