2011. október 31., hétfő

Mécsesek csigaházból, kagylóból

A Mindenszentekhez, Halottak napjához a mécses, a gyertya is hozzátartozik. Ezért is készítettünk tegnap mécseseket, meg azért, mert már régóta terveztük - pont jó az időzítés. Most, hogy kész lettek, azt is látom, hogy ajándéknak, lakásdísznek is nagyon remek, hihetetlen hangulatosak ezek a kis mécsesek és saját öntésű gyertyák - ajándéknak éppen a saját készítés miatt pompás!
Leírom lépésekben, hogyan készül:
hozzávalók: talpas kanóc, viasz, kagyló/csigaház, szilikonos ragasztó
1. keresünk otthon néhány nagyobb méretű kagylót, csigaházat és ezeket alaposan kitisztítjuk, majd megszárítjuk, hogy ne legyenek nedvesek.
2. a belsejük közepébe teszünk egy pötty szilikonos ragasztót,
3. ebbe a ragasztóba beletesszük a talpas kanócunk talpát (kis fém korong), és várunk egy kicsit, hogy megszáradjon a ragasztó és stabilan benne legyen a kanóc.
4. Ezután elkezdjük tűzön megolvasztani a viaszt: mi egy nagyobbacska konzervdobozt használtunk erre a célra; ennek a peremén egy kis csőrt alakítottunk ki fogóval, hogy majd kiöntőnek is lehessen használni.
5. A kanócos kagylókat, csigaházakat belehelyezzük egy tojástartóba, én ezt előzőleg papírtörlővel is kibéleltem.
6. Ha már megolvadt a viasz, fogóval megfogjuk a konzervdoboz-kiöntőt (vigyázz forró!), és a kanócot egyik kézzel egyenesen felfelé tartva, beleöntünk annyi viaszt a kagyló belsejébe, hogy a pereméig legyen.
7. Ezután jön férjem zsenialitása (bár már a konzervkiöntő is az övé:)): egy másik tojástartó kis "bugyraiból" kanóctartó tetőcskét készítünk úgy, hogy éppen a közepére egy lyukat fúrunk ollóval, és ráhúzzuk a kagylóból kikandikáló hosszú kanócra (ld. fenti és lenti kép;vigyázva, hogy a viaszba ne érjen bele ez a tetőcske, mert beleköt) - így nem kell azon 30-45 percig tartanunk a kanócot, míg megköt a viasz. Ha ugyanis nem tartjuk meg valahogy, eldől, és lőttek a mécsesnek. Levágni méretre akkor érdemes a kanócot, amikor már teljesen megkötött a viasz.

Ezután pedig kis mécsestartóba helyezhetjük, mert nem nagyon állnak meg a lábukon, hiszen nem szabályos lapos az aljuk. És erről jutott eszünkbe az, hogy hiszen a kagylók-csigák a leginkább homokban néznek ki természetesen: egy szép nagy üvegtálba homokot raktunk, ebbe ültettük a kis a mécseseket: nagyon hangulatos és szép. Tényleg, ajándékötletnek is kiváló!

mmm

5 megjegyzés:

  1. De jó! Nagyon tetszik, de ügyesek vagytok! És igazi csapat, mindenki belead valamit. :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, Donát a tisztítgatást és a kanóc ragasztást csinálta:)

    VálaszTörlés
  3. Ja, meg utána a "homokozást" :))
    Köszönjük!

    VálaszTörlés
  4. Azt a mindenit de gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  5. csatlakozom az előttem szólóhoz:)

    VálaszTörlés